Cypern

Sök bostad på Cypern

På kartan nedan kan du söka bland våra lediga fastigheter på Cypern. Klicka fram det objektet du vill kika närmre på. När du går in på objektet kommer du även få exempel på relaterade objekt. Hittar du inte vad du söker där, tveka inte att kontakta oss.

[wre_map fit="false" zoom="8" center ="35.220914, 33.684241" search="false"]

Låt oss hjälpa dig att hitta ditt drömboende. Fyll i önskelistan – ett första steg till att förverkliga drömmen. Förbehållslöst? Naturligtvis!

Upplev Cypern

För oss svenskar har Cypern länge varit ett eftertraktat resmål. Inte undra på det. Cypern kan stoltsera med ett av Europas finaste badvatten, massor med soldagar, storslagna berg, livliga städer, och massor av historiska sevärdheter och utflyktsmål. 

Enligt FN, utgör Cypern en enda stat. I praktiken är ön sedan 1974 delad i två delar, en grekcypriotisk (republiken Cypern) i söder och en turkcypriotisk (Turkiska republiken Nordcypern) i norr. 

De flesta som turistat på Cypern har ofta hamnat i den södra delen och många förknippar nog denna del med sol, stränder och hålligång. Men ön bjuder på så mycket mer. 

Den norra delen av ön har fram till nu tillhört en mer eller mindre glömd del av ön. Många investerare och privatpersoner har nu fått upp ögonen för denna del, då både priserna och skatterna här är lägre än på den södra delen. Men även om fastighetsmarknaden på Norra Cypern är på uppgång och det byggs en hel, så är tempot här betydligt lugnare.  Norra Cypern bjuder på en härlig blandning av både storstadsliv och lugnare lantliv och här går det fortfarande att hitta orörda stränder.  

Följ vår sida om Cypern

1) Planeringsstadiet
Några av de saker som man bör fundera på innan man börjar titta på fastigheter är;
• Hur har ni tänkt finansiera er fastighet?
• Vilken budget kan och vill ni lägga? Observera att nu handlar man i £ (brittiska pund)
• Vart vill ni investera och vad vill ni ska finnas i närheten?
• Vilken typ av fastighet?
• Hur ofta tänker ni vistas där? Resident eller icke resident?
• Tänker ni jobba eller starta eget i landet?
• Hur vill ni ha det i framtiden?
• Har ni barn som ska ärva?
När du kommit så här långt i tankarna är det dags att kontakta oss och fylla i en önskelista. Vill du ha hjälp med detta kan du komma in till oss på kontoret eller så fyller du i den här på hemsidan. Därefter kontaktar vi dig för att lägga upp en plan inför kommande visningar.

2) Inför resan
När du har kommit så långt i dina funderingar att du känner dig redo att titta på möjliga bostäder, är det dags att åka ner på en individuell visningsresa, med fokus på att hitta den för dig passande bostaden.
När det gäller visningar i Cypern, så kan vi möjlighet att erbjuda dig ett kostnadsfritt boende (plus max ytterligare tre personer ur samma familj) med tre övernattningar samt transfer från och till flygplatsen. Du står själv för bokning och betalning för flyget. Om du köper genom oss så återbetalas dessutom din flygbiljett. För mer info om detta, kontakta oss. Naturligtvis finns inget köptvång och vi anpassar oss helt efter dig och dina näras önskemål och behov.
Planera resan till Cypern så att minst tre helgfria dagar kan avsättas till att titta på fastigheter och till den juridiska processen. Vi rekommenderar er att ha finansieringen helt klar redan innan resan till Cypern, även om det bara är tänkt att resa ner för att känna av området och se vad som erbjuds. Fördelen med att ha finansieringen klar är att ni snabbt kan agera om "rätt" bostad dyker upp.

3) På Cypern
Väl nere på Cypern blir du/ni upphämtade av vår representant för att åka och titta på fastigheter som matchar dina inlämnade önskemål.

4) Köpläge
Finner du vad du letar efter och vill slå till, skrivs ett reservationskontrakt mellan dig och säljaren. I samband med det erlägger köparen vanligtvis mellan £2.000 – £5.000 till advokatens konto. Beloppet varierar beroende på köpeskillingen. 
När reservationskontraktet är påskrivet så tas bostaden direkt bort från marknaden. Köparens advokat påbörjar köpprocessen och tar fram det fullständiga köpekontraktet som ska signeras av både köpare och säljare.
För att kunna äga en bostad på Norra Cypern behöver ni få ett tillstånd av myndigheten Interior Ministry som kallas “Permission to Purchase”. Detta hjälper er advokat till med. Ni behöver kunna visa upp ett utdrag ur belastningsregistret från landet ni är skrivna i.

5) Betalning
Betalningen ser olika ut beroende på om det är en begagnad fastighet eller om det är nyproduktion. Vid en begagnad försäljning sker hela betalningen oftast inom en månad efter kontraktsskrivning. Vid köp av nyproduktion betalas inte hela köpeskillingen direkt utan betalningen sker i stegvis enligt avtal med byggföretaget.
Betalningen sker till er advokats konto. Advokaten kontrollerar att byggföretaget fullföljt sina åtaganden enligt kontrakt innan betalningen förs vidare till dem.
Slutbetalning sker enligt överenskommelse och vid överlåtelse av lagfarten. Då behöver du finnas på plats igen. Om fastigheten är en nybyggnation kan olika upplägg och delbetalning förekomma. I de fall som det militära godkännandet redan ligger klart, kan köpprocessen ofta avslutas redan efter endast några dagar eller någon vecka. Vilket innebär att du kanske inte ens behöver åka hem emellan.

Därefter är det bara för oss att gratulera till din nord-cyperiotiska bostad och önska dig många härliga dagar på fantastiska Cypern.

Cypern har en lång och komplicerad historia bakom sig till stor del beroende på det geografiska läget mellan tre världsdelar, vilket präglat ön i årtusenden och i alla avseenden – historia, kultur, religion, språk, musik, konst och mycket annat. Landet har sedan 1974 varit ett delat land. Sedan delningen har det grekcypriotiska Cypern som är med i EU och den turkcypriotiska delen i norr, utvecklas åt olika håll. På norra Cypern är valutan turkiska Lira, men när det gäller köp av fastigheter så är det brittiska pund man handlar med. På södra delen pratar man grekiska och på norra delen pratar man turkiska. Men språket brukar inte ställa till det, då de cypriotiska folket i stort sett är mycket duktiga på engelska.

Den norra delen har fram tills nyligen varit en lite glömd del när det gäller intresset från turister och utländska investerare. Men på den senaste tiden har intresset ökat markant och nyproduktion av fastigheter är i full gång. Även bland oss svenskar har intresset ökat betydligt.

De prisvärda fastigheterna är en av anledningarna till att många som söker en bostad i solen riktar blickarna åt detta fantastiska land. Men det är naturligtvis inte allt. Cypern är en fantastisk ö som erbjuder så mycket mer. På norra Cypern får du fantastisk kultur, intressant historia, vackra stränder med turkosblått vatten, vänliga människor och sist men inte minst den rogivande naturen och lugnet som råder här. Dessutom är kriminaliteten här väldigt låg.

Att resa mellan södra och norra delen är fullt möjligt och att hyra bil för att köra över gränsen går också bra. Det man ska tänka på är att höra efter med bilfirman/uthyraren så de tillåter att bilen tas över gränsen.

För den aktive finns här mycket att ta sig för. Norra Cypern är känt för sina fina vandringsleder, vägarna är fina för cykling och det finns många andra aktiviteter såsom ridning, skärmflygning, djuphavsfiske, vattensporter. För den som gillar golf finns här ypperligt fina banor att tillgå, tex Korineum Golf

Cypern har ett härligt klimat och solen skiner i snitt 340 dagar om året. Badtemperaturen i havet ligger mellan 24-28 grader året runt.

Flygtiden från Sverige till Cypern är ca 4 timmar, beroende på om man väljer att mellanlanda i Istanbul och sedan vidare till Ercan flygplatsen. Alternativt kan man landa i Larnaca och därifrån vidare upp till norra delen med transfer.

Vid köp av fastighet på Cypern, tillkommer en kostnad på ca 10%. Detta innefattar kostnader för överföring av lagfarten, betalning av stämpelskatt och andra avgifter som tillhör köpet.

Till löpande kostnader avseende fastigheten tillkommer:

  • Gemensamhetsavgift för skötsel av gemensamma ytor som t.ex. pool och trädgård. Denna kostnad beror på vilka faciliteter som finns. Kostnaden ligger på ca 200-400 kr per månad.
  • Kostnader för el & vatten för en familj ligger på ca 600-800 kr per månad. Naturligtvis beroende på hur många och hur ofta man är där.
  • Årlig fastighetsskatt ligger på ca 1 lira (ca 1,75 sv/kr) per kvadratmeter.
  • Försäkring ca 850 kr per år

CYPERN Väder