Loading

Costa del Sol

Costa del Sol har en 20 mil lång kuststräcka som sträcker sig från Nerja i öst till Gibraltar i väst. De största turistorterna ligger väster om Malaga där kusten i huvudsak består av långa stränder. Medan kustremsan öster om Malaga inte alls har samma massturism och istället består av klippor och småvikar. Ja, Costa del Sol passar de flesta och har det som vi frusna nordbor så ofta letar efter. Sol och värme, kultur och medelhavsmat, bad och golf. Det sistnämnda finns faktiskt i sådant överflöd att Costa del Sol skämtsamt benämns som Costa del Golf. Härifrån tar du dig också lätt till Granada, som var ett av islams sista fästen i Spanien. Alhambra, området med det kungliga slottet, bjuder på flera praktexempel på fin arabisk arkitektur och konst.


Costa del Sol har ett skapligt klimat även vintertid, och är därför inget renodlat sommarresmål. Även om havet är i svalaste laget i januari, är dagarna varma nog att njuta av det breda utbudet av utomhusaktiviteter året runt. För skidentusiasten ligger Sierra Nevadas snöklädda bergstoppar bara ett par timmars resa bort och inbjuder till härlig skidåkning under säsong. Det kanske inte är så konstigt att mer än 1 miljon människor har bosatt sig här, varav nästan 300.000 är utlänningar.

COSTA DEL SOL Väder

Här kan du läsa mer om några av våra orter på Costa del Sol

Nerja ligger på Costa del Sols östra del, ungefär en timme från Malagas flygplats. En gång en liten fiskeby som nu är en blomstrande semesterort men som behållt sin ursprungliga charm och karaktär intakt. Staden är levande året runt och har idag en befolkning på mer än 14.000 invånare, vilket tredubblas under sommaren. Nerja skiljer sig från många av de andra orterna på den spanska solkusten genom att man nästan helt saknar hög bebygelse. Här finner man gott om mysiga gågator och den välbesökta utsikttsplattformen Balcón de Eroupa. Nerja ligger skyddat mellan två berg, vilket gör att det för det mesta alltid är 1-2 grader varmare än i Malaga. Nerjas kustlinje består av spektakulära klippor, pittoreska stränder och små vikar. Olika typer av vattensporter är populära i Nerja och bergskedjan Sierra Almijara lockar många vandrare. Spaniens tredje mest besökta turistattraktion ligger i Nerja, och det är Nerjas grottor, en gång hem till grottmänniskorna för 30.000 år sedan.

Torrox Costa ligger nere vid havet och Torrox Pueblo hittar man några km inåt landet. Till Malaga är det en resa med bil på 40 minuter och till Nerja en resa på 20 minuter med bil. Torrex Pueblo är en gammal fin arabisk by med smala, branta gator och vita hus. Bakom torget kan man promenera runt i ”el barrio morisco” längs smala, branta, gamla gator. Bakom Torrox hittar man många vackra vandringsleder. Torrox Costa är en populär kustremsa för semesterfirare tack vare sitt platta läge i det annars kuperade klipplandskapet. Kustremsan är 3 km lång. Strandpromenaden Paseo Maritimo som är kantad av butiker och restauranger, är omtyckt av såväl besökare som lokalbor. Hit kommer många bl.a. för att äta på någon av uteserveringarna vid havet och njuta av dess delikatesser. Vid vattnet hittar man ruinerna av den romerska villan och här ligger även en fyr. För den golfintresserade tar det ca 10 minuter med bil till Baviera Golf.

Torre del Mar är belägen på den östra delen av kusten och var fram till 70-talet en liten fiskeby. Staden är ett genuint spanskt samhälle där man har kunnat bevara den äkta spanska atmosfären även om den ökande turismen och influenser utifrån hade kunnat påverkat. Torre del Mar är en populär badort för framförallt spanjorer som kommer hit och njuter av det härliga klimatet och de rena stränderna. Den långa strandpromenaden kantas av klubbar, utmärkta fiskrestauranger och caféer. Det är inte så många europeiska turister som har hittat hit ännu. Stadens namn kommer från alla de vakttornen i byn som man använde för att skydda kusten under den romerska och moriska tiden. I Torre del Mar bor det ungefär 20 000 människor, men under sommartid ökar detta till över 100 000 personer. Staden har bra kommunikationer med spårvagn till det vackra och charmiga Velez-Malaga, som är väl värt ett besök. Till flygplatsen i Malaga tar det ca en halvtimme med bil.

Malaga är näst största staden i provinsen Andalusien efter staden Sevilla. Det är på Malagas internationella flygplats man landar på när man ska besöka de olika orterna längs solkusten. Men Malaga har så mycket mer än bara en flygplats och en tågstation att erbjuda. Staden vibrerar av liv och som fascinerar med sin blandning av flertusenårig historia, museer, en gammal mysig stadskärna, moderna shoppingkvarter och massor av barer och cafeér. Calle Marqués de Larios, som ofta bara kallas Larios, är en av de största shoppinggatorna och här finns det också gott om kaféer. Stadskärnan är ganska liten och man tar sig lättast fram gående. Den mest kända stranden i Malaga ligger vid stadsdelen Malagueta och är en kilometer lång och heter just Playa de la Malagueta.

Torre de los Molinos (väderkvarnarnas/torn), tros ha grundats av romarna. År 1748, då fanns det fjorton väderkvarnar runt byn som hölls igång av tre bäckar som flöt ut i havet vid stranden Bajondillo. Tornet, som man kan se vid slutet av Calle San Miguel, är ursprunget till stadens namn. Torremolinos som var en fattig fiskeby innan turismen hittade hit i början på 60-talet, utvecklades snabbt till att bli en av Spaniens äldsta och mest välbesökta charterturistorter. Staden med sina ca 70 000 invånare, ligger en knapp mil från Malagas flygplats och erbjuder, förutom sol och en lång sandstrand, bra shopping och ett till synes obegränsat utbud av barer, restauranger och nattklubbar. Dessutom går det snabbt och enkelt att ta sig in till storstaden Malaga. Under sommaren är pulsen hög men övriga årstider möter du en lugnare sida av staden. I La Carihuela, den gamla fiskebyn, finns flera bra restauranger för den som söker något mer genuint. För barnfamiljer och för den aktive finns här bl.a. Aqualand, Crocdile Park och Tivoli World, som är Costa del Sols största nöjespark. Den ligger 3km nordväst om Torremolinos i Arroyo de Miel. I utkanten av staden ligger dessutom en stor sportanläggning, ”Ciudad de Torremolinos”.

Benalmadena ligger cirka två mil ifrån Malaga och är nästan hopväxt med Fuengirola och Torremolinos. Folkmängden är cirka 60 000 invånare och fördubblas nästan under högsäsongen. Benalmádena är indelat i tre områden; uppe på berget ligger Benalmádena Pueblo, en typisk vitkalkad andalusisk by, lite längre ner ligger Arroyo de la Miel, ett myllrande bostadsområde, och nere vid kusten ligger Benalmádena Costa, en av de livligaste turistattraktionerna på Costa del Sol. Vid stranden finns också hamnen Puerto Deportivo. I marinan som fått utmärkelse “bästa marinan i världen” ligger 1000-tals båtar. På kvällarna är det även ett fartfyllt nattliv här. Stränderna i Benalmadena sträcker sig nästan 10 km långt. Här kan man välja mellan den lugna viken eller den mer livliga stranden. Här finns många strandaktiviteter att välja mellan, såsom volleyboll, vindsurfing, vattenskoter m.m. Med sina turistattraktioner, nattliv och stränder, är Benalmádena ett bra alternativ för barnfamiljer och aktiva. Här finns delfinariet Selwo Marina, nöjesparken Tivoli World, hajakvariet Sealife och fjärilshuset Butterfly Park. För underbar utsikt, kan man ta linbanan 770 meter upp Calamorro berget och beundra utsikten över Sierra Nevada, Gibraltar och på en klar dag även, Marocko.

Fuengirola är en liten stad med 75.000 invånare och mellan 200.000 och 400.000 turister. Med bil tar det ca 30 minuter från Malaga eller från Marbella. Fuengirola är en av de populäraste turistorterna och svenskarnas favorit på solkusten. Här finner du svenska kyrkan, svensk skola, svensk mataffär, svensk frisör, svenska restauranger och hantverkare. Staden passar för alla som tycker om sol och värme. Här finner man några av de vackraste och längsta stränderna. Fuengirola tillhör dessutom en av de mest barnvänliga turistorterna på Costa del Sol. Är man istället ute efter det genuina spanska, har man hamnat i fel stad. I stadens äldre del finner man många restauranger och barer samlade runt Plaza de la Constitucion, som är en livlig plats på kvällarna. Det finns över 400 olika restauranger i Fuengirola och de flesta finner man på Calle Moncayo. Vid marinan finner man en härlig strandpromenad att flanera på. Här finns gott om butiker, restauranger och flera marknader att besöka.

Mijas är uppdelad i olika områden. Huvudorten heter Mijas Pueblo. Inom kommunen finns bland annat badorten La Cala de Mijas och det mer industriella området Las Lagunas. Alla orter utanför Mijas Pueblo benämns med samlingsnamnet Mijas Costa.


Mijas Pueblo är en mysig byn som ligger inbäddad bland pinjeskog på en bergssida. Trots att här bor fler utländningar än spanjorer, så har lokalbefolkningen lyckats behålla en del av sin andalusiska livsstil. Här är gatorna smala och gjorda av kullersten och man tar sig lättast fram gående, men det finns även åsnor som agerar som taxi för alla turister om man hellre vill ta sig fram på det sättet.

 

Mijas Costa är den del av Mijas som är en 12 km lång kuststräcka. Här finns massor av semesterbostäder med allt från små lägenheter till stora villor med privata pooler. Stränderna har mängder av olika vattensportsaktiviteter. Här bor det många utländska medborgare. Las Lagunas är den mer moderna, livliga och kommersiella delen av Mijas. Hälften av befolkningen i Mijas bor här.

Calahonda är en del av Mijas Costa, och ligger cirka 10-minuters bilresa från Marbella och Fuengirola, och 25 minuter från Malagas flygplats. Cirka 20.000 invånare bor här. Calahonda är mycket populärt speciellt hos engelsmän och nordeuropéer. Här finner man allt från lyxvillor, hyreshus till stora semesterkomplex som sträcker sig från kusten upp till bergen. Många har valt att bosätta sig här på grund av att det ligger nära Marbella, svenska skolan i Fuengirola och flygplatsen i Malaga. I Calahonda hittar man barer och restauranger för alla smaker, köpcentrum, banker, apotek, och stora idrotts- och fritidsanläggningar. Här finner man även en golfbana, tennisbanor, en ridklubb och ett turist tåg som går runt i byn. Längs den 4,5km långa och 25 meter breda stranden finner man olika typer av vattensporter och ett stort utbud av barer och restauranger. Kilometer långa sträckor av gyllene sand – om du vill, kan du till och med gå hela vägen till Marbella.

Marbella är en modern spansk stad med en vacker gammal stadskärna. Här bor det ca 140.000 invånare som under sommarmånaderna fördubblas. För att komma hit flyger man till Malaga flygplats, som ligger ungefär 40 minuter bilfärd bort. I gamla stan kan man flanera runt bland trånga gränder och mysiga små torg, såsom tex apelsintorget. Den gamla charmen finns fortfarande kvar. Här finns det massor av mysiga tapasbarer och ett pulserande nattliv. Skillnaden mellan gamla stan och övriga Marbella är rätt slående. Den gamla stadskärnan består av låg bebyggelse och trånga gränder, medan den nya delen består av höga hus och breda gator. Utmed strandpromenaden ligger restauranger, barer och caféer. Det är också här som de flesta hotell och lägenheter ligger. Det som förbinder Marbellas centrum med Puerto Banús kallas för “Golden Mile”, en lång sträcka av prestigefyllda, exklusiva lyxvillor som är hem till många rika och kända. Här hittar man lyx och flärd i överflöd. Med över 15 golfbanor som håller världsklass, är Marbella ett riktigt golfparadis.

Nueva Andalucia är den största stadsdelen i Marbella, ett stort bostadsområde norr om Puerto Banus. Här bor ungefär 15 000 invånare, men på sommaren ökar invånarantalet betydligt. Området skapades av Jose Banus Mas som kom till Marbella 1962. Från flygplatsen i Malaga tar det ungefär 45 minuter med bil till Nueva Andalucia. Området är mest känt för sina många golfbanor och sin så kallade “svenskkoloni”. Här finns både svenska livsmedelsaffärer och restauranger. Närheten till de exklusiva affärerna och lyxen i Puerto Banús samt de många golfbanorna har under många år trissat upp priserna på villor och lägenheter i området. För den sportintresserade finns det mycket aktiviteter; tennis, basket och fotboll för att nämna några. Gillar man att roa sig på casino, så hittar man casinot som ligger i Andalucia Plaza Hotel. I området ligger även ett köpcentrum, Centro Plaza. Vill man ha ett rikt nattliv kan man ta en promenad ner till Puerto Banus. I Nueva Andalucia finns en tjurfäktningsarena. Idag hålls det ingen tjurfäktning här utan här hålls istället olika konserter eller andra evenemang samt marknaden som är på lördagar.

San Pedro de Alcantara är en del av Marbella och ligger alldeles bredvid Puerto Banus. En underbar spansk liten stad med egen identitet, som fått sitt namn från helgonet Pedro de Alcántara. Här finns ett myllrande folkliv, trevliga affärer och restauranger. I San Pedro bor det ca 35 000 invånare. Från San Pedro går bussar till Marbella och flera andra ställen på kusten. Till Malaga flygplats tar det cirka 40 minuter med bil. San Pedro var länge en trafikpropp på Costa del Sol, något som man nu åtgärdat med ett tunnelbygge under staden. Bygget stod klart 2012, samtidigt som man även färdigställde Marbellas största parkområde. Här har man nära till allt; golfbanor, fina stränder, berget och städerna Puerto Banús, Marbella och Estepona. Utbudet av aktiviteter i San Pedro med omnejd är i det närmaste outtömligt. Allt från trevliga bergs- eller strandpromenader, golf, gym, tennis, padel till skidåkning i Sierra Nevada, bara ett par timmars resa bort. Från San Pedro går vägen upp till den vackra och unika byn Ronda.

Benahavis är en otroligt vacker liten bergsby som ligger mellan Marbella, Estepona och Ronda, ca 7 kilometer från kusten. Här bor ca 6000 invånare. På slingrande vägar och omgärdat av grönskande natur når man byn med dess vitkalkade hus. Detta är en idealisk plats för den som söker ett lugnare boende omgiven av vacker natur men med närhet till det mesta. Här finner man skolor, banker, mataffärer, apotek och allt man behöver för att det vardagliga livet. Önskar man större utbud är det inte långt till de närliggande större städerna och Köpcentret Diana Park ligger endast 5 minuters bilväg bort.  För den golfintresserade ligger Guadalmina i närheten, med golfbanor i världsklass och för den som föredrar skidåkning ligger Sierra Nevadas snöklädda berg endast lite drygt 3 timmars bilväg bort. Vill du besöka Spaniens huvudstad kan du ta snabbtåg från Málaga och på bara 2 ½ timme är du framme i Madrid.

I Estepona kan man njuta av den avslappnade atmosfären, den andalusiska charmen och de vidsträckta stränderna. Man har lyckats bevara sin genuina spanska känsla och har inte påverkats lika mycket av turismen som många andra av kuststäderna på Costa del Sol. Här råder ett betydligt lugnare tempo än tex Marbella och Torremolinos. Estepona har många bilfria gator och består mestadels av låg bebyggelse och vitkalkade hus. Här hittar du även mysiga gränder och den kanske vackraste gamla stan längs hela solkusten. I Estepona bor ca 67.000 invånare. I småbåtshamnen finner man flera restauranger, uteserveringar och barer. Hit ska du gå om du vill se vad Esteponas nattliv har att erbjuda. Vill du skruva upp tempot en aning kan du bege dig till välkända Puerto Banús, Marbella eller Málaga. Många utflyckter utgår härifrån hamnen. Estepona har även en trevlig strandpromenad som man finner utmed stranden La Rada. Estepona har även fler stränder att välja mellan, varav några av dem har fått utmärkelsen ”blå flagg”. Berget som ligger bakom Estepona heter Sierra Bermeja och är till stor del en naturpark med fina vandringsleder. För golfare finns det en hel del banor runt Estepona att välja mellan.

Shopping Basket