Loading

Spanien

Sök bostad i Spanien

Gör så här: Önskar du stanna kvar i landet vid sökning? Skriv då in Spanien i den grå sökrutan. Välj ett sökområde; Costa Blanca, Costa Calida, Costa de Almería, Costa del Sol eller Mallorca. När du klickar in dig på ett utvalt objekt, kommer du att få en lista med relaterade objekt i dess närhet.

[wre_search placeholder="Sök med land eller kustområde" submit_btn="Sök" exclude=""]
[wre_map fit="false" zoom="6" center ="38.161726, -1.599303" search="false"]

Låt oss hjälpa dig att hitta ditt drömboende. Fyll i önskelistan – ett första steg till att förverkliga drömmen. Förbehållslöst? Naturligtvis!

Läs mer om våra områden i Spanien​

Upplev Spanien

Spanien är ett av världens mest populära resmål. Varje år besöks landet av över en miljon svenska turister och över 65 000 svenskar har valt att bosätta sig i landet. Faktorer såsom sol, värme, ljus, en avslappnad livsstil, ”lagom” avstånd och bra utbud av flygresor till bra priser, är stora bidragande anledningar. Dessutom erbjuder Spanien på en rik kultur och massor att se och göra, oavsett vilken ålder och vilka intressen man har. Ja, här kan man verkligen njuta av underbara stränder, vacker natur, rik kultur och moderna aktivitetsanläggningar. 

Följ vår sida om Spanien

Att köpa fastighet i Spanien

Många drömmer om något eget i ett varmt och soligt land. Att gå från tanke till handling är ett stort beslut och innebär en del att sätta sig in i.

Vårt uppdrag:

Hjälpa och guida er på vägen till fastighetsköpet. Från dröm till köp.

1) Planeringsstadiet
Några saker ni bör ha tänkt igenom innan vi tittar på fastigheter är:
• Hur har ni tänkt finansiera fastigheten?
• Vilken budget?
• Vart i Spanien vill ni och vad ska finnas i närheten?
• Vilken typ av fastighet?
• Vill ni hyra ut?
• Har ni barn som ska ärva?
• Är ni flera som ska stå som ägare?
• Planerat ca datum.

När ni kommit så här långt är det dags att kontakta oss för att fylla i en önskelista.
Vill ni ha hjälp? Tveka inte att kontakta oss!
Ni kan även själva fylla i en önskelista på vår hemsida. När den kommer in kontaktar vi er för att lägga upp en plan inför kommande visning. Vi sänder några objekt för att få en stilstudie utifrån önskelistan.

2) Inför resan
Planera/boka resan till Spanien så att minst tre helgfria dagar kan avsättas till att titta på fastigheter och till den juridiska processen. (Här skapar vi kontakt mellan er och vår mäklare i Spanien). Vi rekommenderar er att ha finansieringen helt klar redan innan resan till Spanien. Fördelen med att ha finansieringen klar är att ni snabbt kan agera om "rätt" bostad dyker upp.

3) I Spanien
Väl nere i Spanien träffar ni vår representant för att åka och titta på fastigheter som matchar era inlämnade önskemål.

Handpenning och reservationskontrakt
För att ingen annan ska kunna gå före och köpa samma objekt, måste bostaden tas bort från marknaden. Då betalas en handpenning, samtidigt som det skrivs ett reservationskontrakt. Handpenningen kan variera, men ligger normalt mellan 3000 – 8000€. I vissa fall kan den även ligga på 10% av köpesumman. Förutom den faktiska köpeskillingen tillkommer en kostnad på cirka 13–14% (beroende av priset på bostaden). Där största delen är en mervärdesskatt på 10 % (beroende på region) kontra stämpelskatt på ungefär 1,5 % (det senare endast vid nyproduktion). Resterande procent är advokat, notarie och anslutningsavgifter.

Advokat
Nästa steg är att koppla ihop er med en av våra advokatbyråer. Vi samarbetar med några väl utvalda professionella och erkända advokatbyråer där de flesta pratar både svenska, engelska och spanska. De kommer att leda er igenom allt det juridiska i köpprocessen. Det normala är att ge advokaten en fullmakt så att de kan företräda er i alla ärenden. Fullmakten är begränsad och advokaterna gör bara ärenden som ni godkänner.
Advokatbyrån företräder er vid alla juridiska ärenden gällande köpet.

Detta innebär att de:
•Skriver fullmakt som godkänns av Notarius publicus
•Öppnar bankkonto (och ett autogiro)
•Ansöker om ett NIE-nummer (likvärdigt med ett personnummer) vilket är ett krav vid köp i Spanien
•Kontrollera att det inte finns några skulder på fastigheten
•Kontrollerar att alla dokument är i sin ordning med bostaden
•Upprätta köpekontrakt mellan köpare och säljare
•Framtagning och administration av lagfart
•Registrering i fastighetsregistret
•Överföra el- och vattenavtal till er samt sophämtningsavgift (autogiro)
•Föreslå och administrera fastighetsförsäkring
•Kontrollera resterande dokument som krävs inför köpet
•Sköta signeringen hos notarien samt hämta bankcheck från bank

Alla delar i processen sker löpande. Tillsammans med säljaren sätts ett datum då man går till en notarie och skriver över bostaden till er. Detta sköter advokaten om ni givit dem fullmakt. Vid detta tillfälle får ni tillgång till nycklarna och bostaden är nu er.
Om ni ej är på plats själv vid signeringen kan våra representanter hämta era nycklar hos advokaten, (efter ert godkännande) och åka till bostaden för att stämma av. Därefter rapporterar vi till er.
När ni sedan kommer ner till er bostad möter vi upp er, går igenom allt och överlämnar nycklar. Advokaten vill också träffa er och gå igenom alla juridiska dokument. Här kan man även passa på att fråga om deklaration och testamente.

Därefter är det bara för oss att gratulera till er spanska bostad och önska er många härliga dagar i solens land.

Språket

Spanskan är ett romanskt språk och talas av över 380 miljoner människor runt om i världen. Att lära sig spanska kan vara ett bra sätt att komma den spanska vardagen närmre. Planerar du att vistas mycket i landet kan det vara en god idé att gå en Spanskkurs redan hemma i Sverige.

Men även i Spanien finns det studiecirklar som anordnas på flera platser där svenskar kan lära sig språket. För den som föredrar självstudier finns många bra studieböcker och ljudböcker. Tips: Ladda ner appen ”Babbel” till din mobiltelefon.

Vänföreningar

Ett bra sätt att skapa nya kontakter och vänner i det nya landet kan vara att gå med i någon vänförening. Förutom ett stort kontaktnät av människor, som liksom du har valt att skaffa sig en bostad i Spanien, kan du erbjudas förmånliga erbjudanden och rabatter. Dessutom får du genom föreningarna möjlighet att delta i olika evenemang, aktiviteter och kurser som de arrangerar.

Sjukvården

Det spanska hälso- och sjukvårdsystemet anses hålla mycket hög kvalitet och det finns de som hävdar att det tillhör ett av de bästa i världen. Här möts du som regel av inga eller nästan inga köer alls och du blir väl omhändertagen. Fler och fler läkare pratar engelska idag och många av sjukhusen samarbetar dessutom med frivilliga tolkar som kan hjälpa till vid språkproblem så att man ska kunna känna sig trygg när man behöver vända sig till den spanska sjukvården. Som EU-medlem har du som svensk medborgare rätt till fri akutsjukvård på offentliga sjukhus och vårdcentraler när du semestrar i landet. Men för att få tillgång till det här ska du ha med det europeiska sjukförsäkringskortet som du får från försäkringskassan i Sverige. Detta bör du beställa i god tid innan din avresa från försäkringskassans hemsida. Här kan du läsa mer om det europeiska sjukförsäkringskortet. Om du är pensionär skall du dessutom beställa ett särskilt pensionärsintyg från Försäkringskassan. Det gör att du kan köpa läkemedel till reducerat pris i samband med nödvändig vård.

Mat & dryck

Den spanska medelhavsmaten har blivit mycket populär runt om i världen och "medelhavsdieten" ses som en av de mest hälsosamma mattrenderna just nu. Dieten består till stor del av exempelvis grönsaker, frukt, fisk, skaldjur. Spanien är en stor vinproducent och runt om i landet finns många trevliga vingårdar man kan besöka.

Stränderna

De spanska stränderna lockar många och håller så pass hög kvalitet att de under flera år toppat listan för Blåa Flagg stränder. Blå flagg innebär bästa vattenkvalitet, säkerhet, service och miljöinformation.

Klimatet & hälsan

Dessa må-bra-faktorer är ofta högt vägande anledningarna för många när de väljer att investera i ett boende i Spanien. Det soliga klimatet bidrar till ett bättre välbefinnande. många delar av Spanien kan stoltsera med över 320 soldagar om året, en medeltemperatur på 20° och en medeltemperatur i vattnet på runt 20 grader. Världsorganisationen WHO har dessutom utsett Torrevieja till en av de mest hälsosamma platserna att leva på. Anledningen är att Torreveija är omgiven av två av Europas största saltsjöar. Saltet tillsammans med de skyddande höga bergen som magasinerar värmen och skyddar mot kalla vindar samt havsströmmarna från Afrika bidrar till det unika mikroklimatet som man finner just här. Många människor med kroniska sjukdomar så som astma, reumatism och olika typer av hudsjukdomar mår märkbart bättre av att vistas här.

Sport & motion

De naturliga förutsättningarna för aktiviteter utomhus året runt innebär gott om alternativ för den som vill utöva någon form av idrott eller fritidsaktivitet. Spanien är duktiga i många sporter men främst tänker man kanske på fotboll, golf och cykling. En sport som blivit all mer populär är padel. I Spanien finner man många padelanläggningar.

Golf
Längs hela den spanska kusten ligger golfbanorna tätt.
Banorna är ofta mycket välskötta och håller generellt mycket hög kvalitet. Tack vare det stora utbudet och det fantasktiska klimatet är det inte undra på att så många skandinaver vallfärdar hit för att förlänga golfsäsongen.

Sportfiske
Fiske kanske inte är det första man tänker på när man nämner Spanien, men faktum är att många sportfiskare gärna tar sig till Spanien för att testa fiskelyckan och kanske lägga till några nya arter till sin fångstlista., inte bara i Medelhavet utan även ifrån olika vattendrag längs hela kusten.

Vatten- & strandsporter
Längs med kusterna hittat man många olika typer av båt- & vattensporter såsom jetski, segling, kajakpaddling, dykning m.m.
Olika typer av sportaktiviteter utövas flitigt på stränderna. Här kan man spela bland annat boule, fotboll och vollyboll.

Vandringsleder & bergsklättring
Älskar du att vandra? På Topwalks hemsida hittar du kartor och mer information över vandringlederna i Spanien.

Skidåkning
Älskar du skidåkning? Då är de snöklädda bergen i Sierra Nevada ett måste. Från Malaga till Sierra Nevada tar det ca 1,5 timme och från Torrevieja är det endast drygt 3 timmars bilväg. På Sierra Nevadas hemsida kan du få information om priser och snödjup mm.

När man pratar kostnader vid köp av en fastighet måste man dela upp det i två delar; det som endast gäller vid köpet och det som gäller de löpande kostnaderna.

Vid köptillfället

Förutom själva köpeskillingen finns även diverse extrakostnader som man ska ta hänsyn till när man planerar sin bostadsköpsbudget. Vi rekommenderar att man räknar med ytterligare 13-15% av det totala bostadspriset för extra administrativa kostnader och skatter.
Dessa inkluderar bland annat:

 • Spansk Notarie (från ca 800€)
 • Spanska Fastighetsregistret (från ca 400€)
 • Nybyggnation – IVA (moms) 10 % + Stämpelskatt (AJD) 1.5% (beroende på region)
 • Begagnat - Överlåtelseskatt (ITP) 10 % (beroende på region)

Löpande årliga kostnader
 • IBI - kommunal fastighetsskatt. Baseras på taxeringsvärdet. Varierar i olika kommuner mellan 0,4%-1,1%
 • IRNR - statlig inkomstskatt för icke residenta bostadsägare. Baseras på viss procent av taxeringsvärdet, storleken är beroende på om taxeringsvärdet är reviderat eller inte. Procentsatsen ligger mellan 1,1% - 2%. Skattesatsen är sedan 19% eller 24% på detta. Den som är resident betalar inte denna skatt. Om man har hyresintäkter som man skattar för, dras ovanstående skatt av för den aktuella uthyrningsperioden.
 • Communidadavgift - föreningsavgift. Avgiften här är beroende på kommun och storlek på gemensamhetsanläggningen och vad som ingår i den (gemensamma pooler, hiss, SPA, tennisplan, skötselytor o.s.v.) Villor utan pool och annat gemensamt har således inte heller någon förening och därför heller ingen kostnad.
 • El, vatten, försäkring, sophämtning, TV-avg och internet. Dessa kostnader kan givetvis skilja kraftig beroende på hur mycket man använder bostaden och vad man vill ska finnas. För att ha något att gå efter kan man räkna med mellan 40-80€/månad. Det kan vara bra att ha dessa kostnader på autogiro så att man inte missar att betala dessa räkningar.

Olika typer av skatter

Det är skillnad på skatten om du är "resident" - fast boende (om du bor där 183 dagar/år eller mer), om du har pension, eller är egenföretagare, eller om du bara har bostaden som semesterboende. Nedan presenterar vi kortfattat om de skatter som kan bli aktuella i samband med ditt bostadsköp i Spanien. För att du ska få reda på vad som gäller för just dig rekommenderar vi dig att rådgöra med skatteverket, revisor, din bank eller egen advokat.

Skatt för residenta

Bor du mer än 183 dagar i Spanien (behöver inte vara sammanhängande) så räknas du som skatteresident i Spanien.

Följande skatter måste du betala som resident:

 • Kommunal fastighetsskatt som baseras på bostadens taxeringsvärde. Den ska betalas till den kommun i vilken bostaden ligger i och går till kommunala tjänster och infrastruktur som kommunen erbjuder. Betalningsperioden är olika i olika kommuner.
 • Spansk inkomstskatt för residenta. Skattedeklarationen ska lämnas in i slutet av juni varje år. Skatten är retroaktiv för det föregående året. Som egenföretagare betalas skatten in kvartalsvis, men en årlig deklaration skall också lämnas in som reglerar om du betalt in för lite eller för mycket skatt under året. På skatten ligger en fast avdragssumma. Är man dessutom över 65 och/eller invalid får man ytterligare avdrag på skatten. Det kan vara en god idé att ta hjälp av en skatterådgivare när du ska göra din deklaration.

Skatt för icke residenta

Vistas du i Spanien mindre än 183 dagar räknas du som icke-resident. Det finns då två årliga skatter som du som icke-resident måste betala:

 • Kommunal fastighetsskatt som baseras på bostadens taxeringsvärde. Den ska betalas till den kommun i vilken bostaden ligger i. Betalningsperioden är olika i olika kommuner.
 • Statlig inkomstskatt. Deklareras i en årlig deklaration för icke-residenta. Denna skatt gäller trots att du inte hyr ut din bostad. Man anser att ägandet av en bostad i sig genererar en inkomst, som en typ av förmånsvärde. Om du dessutom har inkomst från uthyrning tillkommer även en skatt för detta. Läs mer under "skatt på uthyrning".

Skatt vid uthyrning

Att hyra ut sin spanska bostad kan vara ett utmärkt sätt att finansiera en del av sin investering. Detta passar en del och andra inte. En del väljer att bara hyra ut till nära och kära och andra anlitar "nyckelpigor" att sköta uthyrningen. För att få hyra ut sin bostad kräver myndigheterna att man registrerar sin bostad för uthyrning, uppfyller en del kriterier samt att man betalar skatt för uthyrningen på ett korrekt sätt.

Pensionär i Spanien

Att flytta till Spanien som pensionär är en dröm för många. Och inte så konstigt är väl det. Underbart klimat, bra och hälsosam matkultur, mycket att se och uppleva.

Förutom NIE nummer så måste man då även ansöka om residencia. När det är klart måste du registrera dig hos padronregistret (folkbokföringsregistret) i kommunen. När man bor i ett annat Europeiskt land så får man sin pension från hemlandet, utan problem.

Varje år före den 30:e juni måste du presentera din inkomstdeklaration. Om du har tillgångar utanför Spanien (bankkonto, investeringar eller bostäder) så måste du komma ihåg att fylla i en deklaration för detta innan perioden för inkomstdeklarationen. Mellan januari och mars. Om du inte deklarerar detta på rätt sätt riskerar du böter.

Arvskatt

Reglerna för arv ser olika ut i olika länder, så även mellan Spanien och Sverige. Så glöm inte att skriva ett testamente i samband att du registrerar dig som resident i landet. 

Shopping Basket