Costa de Almería

Costa de Almería ligger i den östra delen av den spanska regionen Andalusien och benämns även som ”det glömda paradiset”. Den vackra kusten lockar till svalkande bad längs milslånga stränder och många förundras över hur vacker naturen är i denna del av Spanien. Till stor del beror det på att området förses med vatten från de snöklädda bergen.

Klimatet är torrt och hälsosamt och en bit innanför kusten kan man finna Europas enda ökenlandskap. Temperaturen under sommarmånaderna stiger ofta över 30 grader. I juli och augusti kan det bli mycket varmt ibland upp mot 40 grader. I mitten av september blir det åter lite mildare runt 23-27 grader. Vintrarna är milda och mestadels torra, även om vinterkvällarna kan bli lite kyliga.

I Almería provinsen finner du mäktiga kulturskatter och Romerska bad, sevärdheterna Cordoba och Granada ligger bara en kort dagsutflykt bort. Cabo de Gata rymmer en av Spaniens främsta nationalparker och här kan du njuta av unik natur och exotiska fåglar. För den golfintresserade finns många fina golfanläggningar att välja mellan och för den som älskar skidåkning ligger Sierra Nevadas snöklädda berg endast knappt 2 timmars bilväg från Almería. Dess långa kulturhistoria hålls vid liv så att man fortfarande kan njuta av varierande traditioner, kulinariska tapas och ett stort antal populära fiestas. I regionen finns många mysiga semesterorter att välja på.

COSTA DE ALMERÍA Väder

Här kan du läsa mer om våra områden på Costa de Almería

Águilas ligger i provinsen Murcia och tillhör egentligen Costa Calida kusten. Vi har ändå valt att lägga informationen här eftersom den ligger nära San Juan de los Terreros och är den närmsta större staden. (som ligger på Costa de Almería)  Invånarantalet i Águlias ligger på knappt 35 000 invånare och är en typisk medelhavsstad. I och utanför staden finner du massor av affärer, ett nybyggt modernt köpcenter med ett stort restaurangutbud. Staden är sprudlande och levande året runt. Águilas har två trevliga strandpromenader som åtskiljs av romarborgen Castillo de San Juan. Där kan man njuta av en helt enastående utsikt över hav och land. Idag fungerar borgen som museum. På den östra sidan om borgen ligger hamnen där man finner flera högklassiga restauranger. Härifrån går även olika typer av båtturer bl.a. havsfisketurer.

Den vackra kuststaden San Juan de los Terreros ligger mitt i mellan Cartagena och Almeria. Området är främst känt för sin fantastiska, familjevänliga strand. Byn är omgiven av underbar kust och med en bakgrund av robusta berg, som perfekt ramar in horisonten vid solnedgången. Den som tar sig upp till någon av bergstopparna, belönas med magnifika vyer över Costa de Almeria.

Byn har växt och utvecklats mycket de senaste åren, mycket tack vare den stigande populariteten inom turismen i regionen. San Juan de los Terreros har trots detta behållit sin gamla andalusiska charm och är utmärkt för familjer och par som söker en avkopplande plats i södra Spanien. Här finner man det mesta man kan behöva, affärer, barer och restauranger i byn, plus några härliga strandbarer.

San Juan de los Terreros har förutom en härlig sandstrand, en underbar palmträdkantad strandpromenad, underbara vikar och grottor att utforska. I San Juan de los Terreros ligger ett slott, som går tillbaka till 1500-talet och som har förklarats som en kulturell attraktion. Från slottet kan du se ända till Cabo Cope och Carboneras. Utanför kusten ligger de två öarna Isla Negra och Isla de Terreros, båda skyddade naturparker. Endast en kvarts bilkörning från byn ligger en av Spaniens vackraste golfbanor -Aguilon Golf.

Villaricos är en liten och genuin gammal fiskeby, en pärla på Almería kusten. En riktig mysig by som man snabbt förälskar sig i, en by med sin plaza, caféer, restauranger, tapasbarer, två fina småbåts-/fiskhamnar, stränder och en marknad som drar folk långväga ifrån. Nu med den nya flygplatsen i södra Murcia, kommer du hit på en dryg timme, eller kortare om du flyger till Almeria flygplats.

Palomares är en liten mysig by med ca 2000 invånare. Byn har ”upptäckts” på senare år av nordbor som den ideala platsen att bo i bortom turistkomplexen. Den har en härlig plaza med uterestauranger och barer som sprudlar av liv året runt. Här hittar du kyrkan, butiker och all den närservice man behöver. Ej att glömma den populära marknaden varje onsdag. Från byn ser man havet bara 2-3km kilometer nedan med många fina stränder. På några minuter kommer du till tre mycket intressanta golfbanor: Aguilon Golf, Golf Valle del Este, och Desert Springs Golf.

Mojácar är en liten kuststad i östra Andalucien, med anor ända från morernas tid och ligger cirka en timmes bilfärd från Almería stad. Mojácar Pueblo ligger på en bergstopp och är väldigt genuin och mysig, belägen några kilometer från kusten. Längs stranden ligger den levande staden Mojácar Playa. För oss nordbor är Mojácar Playa fortfarande lite av en gömd pärla, mycket beroende på att motorvägen går en bra bit från kusten och att de stora flygplatserna inte ligger i direkt anslutning. Dock är Mojácar Playa omtalat i Spanien för dess underbara stränder och vackra byar i skuggan av det magnifika bergsområdet Sierra Cabrera. Mojácar Playa är levande året runt med strandpromenad, restauranger, litet centrum med butiker, restaurang, apotek, gym och mycket mer. Till närmaste lite större stad, kuststaden Garuccha, med cirka 9.000 invånare är det inte mer än fyra kilometer.

Fiskebyn Carboneras med sina 8.000 invånare har utvecklats mycket sedan 80-talet och är nu ansett som ett av de finaste områden på kusten. Endast en halv timme till flygplatsen Almeria. Byn är levande året runt och den härliga strandpromenaden är kantad med restauranger, cafeér, tapasställen och skaldjursrestauranger. Byn är dessutom full av historiska anor med fästningen i händelsernas centrum. Fästningen från 1500-talet dominerar staden, liksom de två vakttornar som är daterade från 1600-talet och 1800-talet. Stränderna i Carboneras är särskilt fantastiska; 17 kilometer fina sandsträckor, inklusive de blåflaggade stränderna El Ancon, Los Muertos, Las Marinicas och El Agarrobico. Playas de las Muertes fick priset som den bästa och vackraste stranden i Spanien 2009. Carboneras ligger delvis inom den mäktiga nationalparken Cabo de Gata. Hela regionen Cabo de Gata är ett område med enastående skönhet, och du kan tillbringa dagar med att utforska områdets stränder, vikar och byar. Golfbanan Valle del Este ligger endast 20 minuter därifrån och ytterligare en bit bort hittar du den vackra och utmanande Aguilón Golf.