Loading

Costa Calida

Costa Calida som på spanska betyder ”den varma kusten”. I Murcia regionen, denna kuststräcka kan stoltsera med över 320 soldagar om året. Landets sista orörda juvel bjuder besökaren på en äkta spansk upplevelse! Här får du det bästa medelhavet har att erbjuda, ett unikt mikroklimat, varmt och rent hav, hisnande och skiftande landskapet, fina stränder och vikar. Costa Cálida, ofta kallad Spaniens köksträdgård. Här växer grönsaker, frukt, mandel och oliver. Trots det torra klimatet är det bördigt här. De heta somrarna springer ibland upp över fyrtio grader, för i augusti ligger den heta sciroccovinden på från Afrikas kust.

På Costa Calida finner du både långa sandstränder och klippstränder och här ligger Mar Menor, Europas största lagun. Till Mar Menor kan man åka för att bada lerbad. Förutom att ett bad här garanterar dig en len och mjuk hud, så sägs det även att ha en läkande effekt på olika typer av led- och hudsjukdommar.  Det grunda vattnet gör att vattentemperaturen under augusti månad når upp till 30-36° och faller som lägst till 18° vintertid. Det gör det även till en idealisk badplats för rörelsenedsatta och barnfamiljer. I det kristallklara vattnet längs kusten finns det många vrak och spännande grottor att gå ner i.

Costa Calida har en rik historia. Genom historien har  mineraltillgångar i området betytt mycket för trakten. Dessa gruvor är nu nedlagda. Till dessa arrangeras nu regelbundna organiserade resor. De andra stora tillgångar är havet och fiskeindustrin. 

COSTA CALIDA Väder

Här kan du läsa mer om våra områden på Costa Calida

San Pedro del Pinatar ligger i norra delen av Costa Calida och har en befolkning på ca 25.000 invånare, som under sommarmånaderna stiger kraftigt. Förutom internationella besökare, så är det även en populär semesterort för Spanionerna själva. Här finns ett bra utbud av affärer, barer, caféer, restauranger och inte minst den trevliga marknaden som hålls varje måndag. Här finns också en fin liten småbåtshamn.

Stränderna i och runt San Pedro är fantastiska, såsom bl.a. Playa de la Torre Derribada och Llana-stranden. Nere vid stranpromenaden hittar man mysiga restauranger och barer, där man kan sitta och njuta av solnedgången.

För den aktive finns här möjlighet att utöva olika typer av vattensporter. Själva staden har utmärkta idrottsanläggningar inklusive tennis och padel. Strandprommenaden är ett populärt tillhåll för både löpare och de som vill avnjuta en skön prommenad. Föredrar man golf så är det inte långt att ta sig till golfbanorna i Villamartin och Campoamor.

Längst norrut utmed Mar Menor ligger byn Lo Pagan. Förutom turismen är fisket än idag en viktig inkomstkälla för byns invånare. Till Lo Pagan åker många för att bada hälsosamma lerbad. Men området är även välbesökt av fågelskådare p.g.a., de många fågelarterna som kommer hit. Flamingos är en vanlig syn. Den mest kända stranden i Lo Pagán, La Púntica. Området är typiskt spanskt och även om tempot går ner under vinterhalvåret så är här liv och rörelse året runt.

Santiago de la Ribera ligger vid Mar Menor. Denna gamla mysiga fiskeby har 4 kilometer strand med fin, gyllene sand. En idealisk plats för att njuta av sol, hav och vattensporter året runt. Den har en attraktiv, palmkantad strandpromenad som sträcker sig längs stranden, där man även finner mysiga restauranger, caféer och barer. 

Utmed Mar Menor ligger den vackra byn Los Alcázares. Byn är känd för sin 5 km långa strandpromenad som är kantad av utsökta restauranger. Stranden är på många ställen fullt utrustat med duschar. Den har även bra tillgång för funktionshindrade och erbjuder en mängd aktiviteter som vattensporter och strandspel. Till Los Alcázares reser många för att njuta av en avslappnad semester och få bada i Mar Menor.
Los Alcázares har även blivit allt populärare för många bostadssökare från olika europeiska länder som söker den mer avslappnande och genuina spanska livsstilen. Man räknar med att intresset ytterligare kommer att öka. Mycket tack vare den nya flygplatsen i Corvera, som erbjuder en närmare alternativ till flygplatsen i Alicante.

Los Urrutias är en charmig liten by vid Mar Menors strand. Den har en vacker kyrka och torg. Både stranden och strandpromenaden är långa och smälter samman med stranden och strandpromenaden i Punta Brava i norr. I byn finns även en härlig marina. På torget hålls där varje torsdag marknad.

Cartagena på den södra delen av Costa Calida är näst största staden i regionen näst efter Murcia, med ett sjudande liv i den strategiskt belägna hamnen samt ett stort utbud av småbutiker och nöjen. Denna levande stad, med drygt 200.000 invånare, är värt ett besök när som helst på året. Särskilt under andra hälften av september när festivalen “kartagerna och romarna” hålls i staden. Staden har en härlig atmosfär, underbar arkitektur och leende människor. Staden har under de senaste 10-15 åren genomgått en upprustning. Hela staden erbjuder besökaren monumentala exempel på dess praktfulla historiska förflutna. Den första bosättningen lär ha grundats år 228 f. Kr. av general Hasdrubal den vackre från Karthago. Cartagena hade en försvarbar hamn som var en av de viktigaste i hela västra Medelhavet, tack vare dess strategiska läge. Staden hade sin storhetsperiod under det romerska riket, då den kallades Carthago Nova (Nya Karthago), och detta har lämnat många spår i dagens Cartagena i form av en mängd historiska byggnader. En av de viktigaste kvarlämningarna från romartiden i staden är den romerska teatern, som byggdes mellan år 5 och 1 f. Kr. Teatern hade plats för ungefär 7000 åskådare, och var aktiv i ungefär 200 år.

Detta är en annan gammal fiskeby, som har ett fantastisk fint miljöskyddat område med orörd kust, ett vackert naturligt landskap och ett rikt djurliv.
Det finns ett litet snabbköp och i hjärtat av denna populära lilla fiskebyn hittar man en kyrka, barer och restauranger med utsikt över den lilla hamnen. Populär bland fiskare och dykare. Bredvid den gamla fiskehamnen ligger den populära stranden som erbjuder olika typer av vattensporter och aktiviteter och här är det säkert att bada för hela familjen.

Isla Plana är uppdelad i 3 olika områden: El Limonar som till övervägande del består av fristående villor högt beläget med spektakulär utsikt. Mojón Hills som är ett område populärt för människor som söker lugn och uppskattar det fantastiska landskapet som erbjuds från denna upphöjda plats. Fastigheterna här består främst av lägenheter med tillhörande takterrasser varav många befinner sig högt upp med fantastisk utsikt över havet.
Själva byn är en vacker fiskeby. Här hittar du en härlig kyrka, uppe på en klippa ovanför den vackra Isla Plana Bay. Denna plats lockar både ortsbor och de lokala invånarna. Här samlas man på caféet som erbjuder både tapas och drinkar och njuta av en fantastisk utsikt över de charmiga små vikarna som gör denna plats så magisk! Byn har en stormarknad, affärer, bank, apotek och vårdcentral och flera barer och utmärkta restauranger. Den har också en underbar strandpromenad.

Hamnen Mazarrón och dess omgivningar erbjuder en investerare en av de vackraste, autentiskt spanska kustplatserna på medelhavet. Det är lätt att se varför livsnjutande människor väljer att leva eller tillbringa sin lediga tid här i denna vackra del av Costa Cálida.
Kommunen Mazarrón har 35 km stränder. Med sina klippor och små orörda vikar bidrar det till att göra landskapet unikt. Längs med kusten finner du vackra strandpromenader och fina stränder utan trängsel. Mazarrón har över 36.000 invånare totalt inkl. ytterområden. Lokalbefolkningen består av 86% spanjorer. Mazarrón är en av de viktigaste turistorterna i Murcia regionen, med mer än 130.000 besökare. Centralt i Peurto de Mazarrón ligger fantastiska stränder tillsammans med många affärer, barer, restauranger, en vårdcentral, busstationen och en populär söndagsmarknad, för att inte tala om den fantastiska nya marinan och den vackra palmkantade strandpromenaden.

För många, en favoritplats att besöka längs denna underbara kust. En före detta fiskeby som är känd för sin vackra sträcka av gyllene sandstrand och sina fantastiska stenskulpturer.
Lite längre söder om Bolnuevo ligger ett miljöskyddat område av orörd kust, med ett vackert naturligt landskap och rikt djurliv. (För att inte tala om de lugna och isolerade offentliga nudiststränderna som man hittar här).

Shopping Basket