Mallorca

Den förtrollande ön Mallorca ligger mitt i Medelhavet och har en yta på 3,640 km². På Mallorca bor ca 900 000 invånare varav nästa hälften bor i staden Palma de Mallorca. 

Mallorca är idag ett av Europas största turistmål och i över 50 år har turister vallfärdat till denna spanska medelhavsö för att njuta av sol, stränder, utflykter, golfbanor, nattliv, kultur, shopping, vandrings- och cykelleder.

Här finner man allt från storslagen natur, livliga städer, vacker landsbygd med charmiga medeltida byar, över 550 km av stränder och vikar med turkost vatten – allt på en yta bara något större än Gotland.

Mallorca är den perfekta semesterön och kan erbjuda aktiviteter som passa de flesta. Med alltifrån vandringsleder och bergsklättring till vingårdar, historiska platser och aktiviteter för barn såsom tex vattenland och djurparker. Så det är inte så konstigt att många väljer att kika på Mallorca när de letar efter ett eget boende i solen. För vem vill inte bo på en plats där solen nästan alltid skiner, med stränder i alla riktningar och där uteserveringarna har öppet året runt.

Från Barcelona, Valencia och Ibiza går reguljära färjor till Palma. Mallorcas flygplats heter Son San Joan. Den ligger 8 km öster om Palma och är Spaniens tredje största flygplats. Under sommarmånaderna är det en av de mest trafikerade flygplatserna i Europa. Från Sverige tar flyget ca 3,5 timmar. 

MALLORCA Väder

Här kan du läsa mer om några av våra områden på Mallorca

Cala Murada är en lugn, mysig liten by som ligger i en liten vik på den sydöstra kusten av Mallorca, mellan orterna Cala d’Or och Porto Cristo. Trots att byn är liten så finns här ändå det mesta man kan behöva i form av matbutiker, bank och restauranger. Den natursköna viken har en liten strand som är omgiven av klippor. På torsdagar finns det en liten marknad nära stranden. Till nästa lilla by, Cala Domingos, kan man gå och här hittar man ytterligare två fina stränder. I närheten av byn ligger den fina golfbanan Vall d’Or och även flera välkända vingårdar. Från Cala Murada till flygplatsen i Palma tar det ca 1 timme men bil. Till den närliggande staden Manacor tar det ca 30 minuter med bil och härifrån kan man åka tåg till Palma.

Porto Colom som är en traditionell och charmig fiskeby som ligger lite drygt 1 mil norr om Cala d’Or. Här bor ca 4000 invånare. Byn ligger inbäddat runt en av de största, mest skyddade vikarna på ön. I hamnen ligger både fritidsbåtar och lokala fiskebåtar, och härifrån går även båtturer. Till Porto Colum kommer många för att semestra och under sommarmånaderna fördubblas antalet invånare. Här hittar man ett brett utbud av hotell, barer och restauranger. Porto Coloms största och finaste strand är den blå flaggade Cala Marcal. Stranden som ligger i en vik omgiven av klippor, består av finkornig sand och långgrunt vatten, vilket gör det familjevänligt. Här finns dessutom en mängd olika vattenfaciliteter att tillgå. Buss går dagligen till de flesta orter på ön. Till Palma går bussar varannan timme under dagen och vissa turer på kvällen.

Cala D’or ”den gyllene viken” ligger 65 kilometer öster om Palma. Den här vackra badorten består av fem vikar och en exklusiv marina. Här bor lite drygt 3800 invånare.

Marinan ligger inbäddad i en stor vik och här ligger allt från lyxyatcher till mindre båtar. Utmed hamnen finner man många trevliga restauranger och caféer. De fem små badvikarna består av vita fina sandstränder och kristallklart vatten. Ett paradis för alla som älskar att dyka.

Är man sportintresserad finns här även en mängd olika vattensportsaktiviteter och även flera fina golfbanor i närheten. Föredrar man vandring eller klättring så erbjuder naturreservatet Mondrago Natural Park natursköna klippor och vandringsleder.

Även om själva stadskärnan inte är så stor så hittar man ändå ett brett utbud av butiker, restauranger och caféer. Nattlivet är inte så vilt men man hittar ändå en del pubar och diskotek. De flest finner man nere i hamnen.

Porto Petro är en liten fiskeby med ca 500 invånare. Byn ligger ca 45 minuters gångväg söder om Cala d'Or.
Nere i hamnen finner man små mysiga restauranger och barer.

Byn Sa Rápita ligger på Mallorcas södra del, ca 30 minuter med bil öster om flygplatsen i Palma. Det är en liten pittoresk fiskeby. I hamnen ligger några restauranger, caféer och affärer.
Älskar man vackra stränder har man kommit rätt. I Sa Ràpita  ligger den 25 meter breda paradislika stranden Arenal de sa Ràpita som består av finkornig och nästan vit sand. Ca fem kilometer öster om Sa Rápita ligger Mallorcas kanske vackraste strand, Es Trenc. Stranden är drygt två kilometer lång och ligger i en nationalpark, här är vattnet klart och sanden vit och finkornig. Trots att stranden är välbesökt så är här ändå gott om plats.
Till flygplatsen i Palma tar det ca 20 minuter med bil.

C’an Pastilla är en lugn badort som ligger öster om Palma stad på vägen mot Arenal. Till Palma är det ca 15 minuters bilväg till flygplatsen ca 10 minuter. En gång var staden en liten fiskeby, men idag en populär semesterdestination. Trots att fler semesterfirare hittat hit, har staden ändå behållt sin charm. Stranden vid C’an Pastilla består av härlig gyllene sand. Här kan man utöva diverse vattensporter. Vattnet är grunt och här är oftast inga vågor. Utmed den bilfria strandpromenaden, som leder ut från östra sidan av staden till den angränsande orten Arenal, ligger barerna och restaurangerna tätt. Det finns ingen brist på kultur- och fritidsattraktioner I regionen runt C’an Pastilla. Här kan man bl.a. besöka katedralen La Seu, citadellet Almudaina och för barnen Aqualand Arenal som är Europas största vattenpark. Vill man ha fler aktiviteter och uteliv tar man sig enkelt till Palma de Mallorca med lokalbuss eller taxi.

På öns huvudstad Palma bor det ca 400 000 invånare. Palma de Mallorca är en välbesökt stad som bara växer i populäritet. Vilket inte är så konstigt. Staden bjuder på ett rikt kulturliv, uteliv, underbara stränder, fantastisk mat och fina gamla byggnader. Kort sagt här finns något för alla.

Palma har en lång historia av att varit en viktig hamnstad. Detta kan man tydligt se i den enastående arkitekturen. Många av byggnaderna har man lyckats bevara. I gamla staden kan man njuta av små mysiga gränder, kullerstensklädda gator och vackra byggnaderna. På gångavstånd från gamla stan finns en strand som sträcker sig hela vägen längs Palma de Mallorca till Arenal. De flesta butikerna hittar man längs affärsstråket vid Placa Major, Av. Jaume III och Passeig des Born. I den stora hamnen arrangeras det många olika båtturer. Här kan man även hyra egen båt.

Santa Ponsa ligger vackert i en skyddad bukt, drygt 2 mil väster om Palma centrum och ca 3 mil från flygplatsen. Santa Ponsa har en vackra sandstrand och mysig hamn. Här bor ca 11 000 invånare.

I Santa Ponsa har man tre stränder att välja mellan. Den största stranden är bred och har finkornig sand. Vattnet är klart och oftast lugnt. I Santa Ponsa finner man även en mysig marina och segelbåtshamn och ett stort utbud butiker. Längs med strandprommenaden hittar man många trevliga barer, restauranger och kafeér.

Santa Ponsas nattliv är avsevärt mycket lugnare än den närliggande och mer omtalade party-orten Magaluf. Här råder en mer avslappnad stämning. Santa Ponsa är enkelt att nå med bil. Från Santa Ponsa till Palma Nova ca 5 km, Cala d'Or 85 km, flygplatsen 30 km, Alcudia 70 km

Det finns många aktiviteter i närheten av Santa Ponsa. De mest populära är vattenlandet Western Water Park, Marineland med delfinshow och Mallorcas största show, Pirates Adventure, med dans och akrobatik.