Loading

Costa Blanca

Costa Blanca ”den vita kusten” är namnet på Medelhavets kustområde i Alicantes provins. Det har länge varit ett populärt resmål för charterresenärer. I genomsnitt besöker 5 miljoner turister Costa Blanca varje år och det är till provinshuvudstaden Alicante som flygen anländer.

Bostadsbyggandet satte igång ordentligt under sjuttio- och åttiotalet, framför allt i numera tätbefolkade orter som Torrevieja och Benidorm. Costa Blanca har länge beskrivits som ett lågprisalternativ till Costa del Sol. Likheterna är många gällande nattliv, strandliv, massturism, golf, och infrastruktur inklusive internationella flygförbindelser. Lägger man sedan till att kusten i genomsnitt endast har 44 regndagar/år och en medeltemperatur på 18°, är det inte så underligt att så många väljer att investera i en fastighet just här.

Kusten sträcker sig 200 kilometer, från Denia i norr till Pilar de la Horadada i söder och erbjuder en härlig blandning av pulserande städer, moderna turistanläggningar, typiska medelhavsbyar där tiden verkar stått stilla, gyllene stränder och kristallklart vatten. Inte långt från kusten hittar man de naturliga saltsaliner vilket består av en mycket unik natur, samt bergskedjor och skogar av enorm skönhet. Dessutom anses området ha ett av de bästa mikroklimaten i världen.

COSTA BLANCA Väder

Här kan du läsa mer om några av våra områden på Costa Blanca

Alicante ligger i en bukt precis vid medelhavet längs Costa Blanca – den vita kusten. Staden är störst inom Alicanteprovinsen och dessutom ”huvudstad”, vilket innebär att här hittar du allt! Historia, kultur, arkitektur, shopping, restauranger och bad. Centrala Alicante har cirka 330 000 invånare ( I Malmö bor det ca 328 000 invånare).

Redan för drygt 3 000 år sedan härskade både grekerna, som grundade staden och romarna här och under 700-talet flyttade morerna hit och bosatte sig vid foten av berget Benancantil som idag är ett landmärke i Alicante. Den magnifika borgen Santa Bárbara hittar vi på toppen av berget som är en av Europas äldsta medeltida fästningar och uppfördes på 1500-talet.

Alicante är en utmärkt shoppingstad med många roliga butiker och butikskedjor och erbjuder ett stort utbud av restauranger i alla kategorier från eleganta till trendiga, från exklusiva till enklare barer. Flygplatsen ligger ca 15 minuter från stadskärnan och det är enkelt att ta sig därifrån med buss eller bil. Inom staden tar man sig enklast fram med buss, taxi eller spårvagn och från Alicante går båtar till Mallorca och Ibiza.

La Marina är en liten kustby, som ligger mellan Santa Pola och Alicante i norr, Guardamar och Torrevieja i söder. Till Alicante flygplats är det cirka 25 minuters bilresa.

La Marina är rent och snyggt och här finns nästan bara villor och radhus. Många av dem har en fin utsikt över området och havet. Själva bostadsområdet i La Marina har flera små centrum där du hittar ett stort urval av restauranger och service. Det är många invånare som bor permanent i området, men många av bostäderna används självklart av semestrande från olika länder.

Guardamar del Segura är en mysig och genuin spansk by som ligger vid mynningen av Segura floden och sträcker sig längs de fantastiska sanddynerna. Slottet i Guardamar byggdes av araberna för att skydda landet men skadades av en jordbävning i slutet av 1800-talet. Idag är Guardamars gamla fästning inget annat än ett skal men väl värt ett besök för att därifrån njuta av en fantastisk utsikt. I norra Guardamar ligger den välskötta hamnen.

Byn är också känd för sina lummiga och fina pinjeskogar och vackra stränder. Här finns några av de bästa blå flaggade stränderna i hela Spanien som sträcker sig till nästan 14 km och med kristallklart vatten. Utmed strandpromenaden finns ett stort utbud av barer, restauranger och butiker. Guardamar är en bra plats för de som vill prova sina färdigheter inom olika vattensporter. Det grunda vattnet är perfekt för att öva snorkling.

Att ta sig till Alicante flygplats tar ca 30 minuter med bil. Flygbussar går från busstationen till flygplatsen i Alicante varje dag.

Cirka en mil nordväst om Torrevieja ligger bergsområdet Quesada med sin spektakulära klippa. Områdets ökenlandskap för tankarna till westernlandskapen i amerikanska Arizona eller Nevada. Doña Pepe är ett område som är ett mycket bra alternativ för dig som vill köpa bostad runt Quesada.

Här finns allt man behöver, bostäderna är billiga och stränderna (det finns två att välja mellan åt olika håll) ligger inte mer än en mil bort. Ciudad Quesada ligger cirka 8 kilometer inåt från Costa Blanca vid Guardamar de la Segura. Alicante och Murcia flygplatser ligger båda 50 kilometer bort och närmaste strand ligger inom 10 minuters bilresa. Ciudad Quesadas centrum är väl utrustad med affärer, barer, restauranger, en golfbana och en egen vattenpark.

Torrevieja är den mest kända staden söder om Alicante. För inte så länge sedan så var det en liten saltby och fiskehamn som nu har förvandlats till en mellanstor stad på drygt 100 000 invånare med cirka 180 olika nationaliteter (i Helsingborgs tätort bor det ca 104 000 invånare).

Förutom fina sandstränder och vackra strandpromenader finns ett stort urval av affärer, restauranger och barer samt ett rikt nattliv. Torrevieja ligger 43 km söder om Alicantes flygplats. Salt, fiske och turism är huvudsysslorna och från en av de två saltsjöarna exporteras salt till hela världen. Den andra är sedan flera år ett naturreservat med promenadstigar. Även hamnarna med sina 300 fiskebåtar och ca 900 privata båtar är väl värda ett besök och varje fredag är det marknad i centrum med cirka 1200 stånd.

Kulturutbudet är stort och man firar ständigt något med lokala fiestas och karnevaler. Allt du behöver finns här året om som t.ex. köpcentrum, restauranger, sportanläggningar, teatrar och kulturhus, vattenpark, tivoli och nöjesfält, diskotek, minigolfbanor, marknader, moderna sjukhus, vårdcentraler och apotek.

Buss mellan flygplatsen i Alicante och Torrevieja med omkringliggande byar och städer går flera gånger om dagen, särskilt under högsäsong.

Los Balcones är ett blomstrande villaområde som ligger 3 km bort från centrala Torrevieja i närheten av saltsjöarna och havet.

Här ligger många trevliga villor i olika stilar och huvudgatorna är breda. Det finns ett fint parkområde med lekplatser för barn och det ligger även en tennisklubb med fina grusbanor. Supermarket och ett flertal restauranger finns i området och Torreviejas sjukhus ligger bara ett par minuter bort med bil. För den golfintresserade finns det fyra bra golfbanor inom ca 15 minuters bilresa: Villamartin, Campoamor, Las Ramblas och Las Colinas de Campoamor och de närmaste stränderna är Playa Naufragos i Torrevieja och Punta Prima stranden.

Punta Prima är den första av flera orter som ligger söder om Torrevieja och har varit etablerat sedan 1990-talet och har under 2010 vuxit mycket med många trevliga och moderna nyproduktioner. Många av bostäderna erbjuder havsutsikt.

Området håller sig levande året om då det finns permanent boenden här i flera delar. Det finns ett köpcenter Punta Marina centralt i området med Supermarket, Consum, bank, apotek, Jysk och ett flertal restauranger. Det finns populära restauranger som Nautilus och Restaurante Punta Prima som erbjuder riktigt god mat och utsikten över medelhavet härifrån är fantastisk. I närområdet ligger Zenia Boulevard, ett av Spaniens största köpcentrum.
Punta Prima ligger 40 minuter med bil från Alicante flygplats. Lokala bussar går året om till stränderna, Zenia Boulevard och centrala Torrevieja.

Villamartin ligger i Orihuela mellan Playa Flamenca och Campoamor och är namnet på både en golfbana och en urbanisation och är ett mycket attraktivt område sedan många år för oss svenskar.

Det är ett vackert och trevligt område där du har nära till allt såsom butiker, restauranger, golf. Stränderna ligger ca 10 minuter bort med bil eller buss. La Mosca, Playa Flamenca, La Zenia, Cala Capitan och Cabo Roig som alla är vita sandstränder och märkta med blå flagg. Det är ett väletablerat område med en blandning av villor, radhus och lägenheter.

För golfare är Villamartin ett paradis, men det finns också mycket annat att göra här. I hjärtat av Villamartin ligger Villamartin Plaza där du hittar ett stort utbud av restauranger, pubar, butiker, banker och flera kommersiella center med småbutiker och livsmedelsaffärer där man kan handla svenska och internationella produkter.

Området ligger cirka 50 minuter från Alicante flygplats. Bussar går från Villamartin Plaza året runt till bland annat stränderna och till Torrevieja.

La Zenia tillhör den mest livfulla delen söder om Torrevieja, ett område där det är full fart året om med flera bra restauranger, barer och köpcentrum. La Zenia har dessutom ett fantastiskt läge, omgivet av flera härliga stränder och närhet till såväl grönområden som fritidsaktiviteter. Strandpromenaden är spektakulär där den slingrar utmed havet till Cabo Roig. Oktober 2012 öppnade Communidad Valencias största köpcenter, Zenia Boulevard. Sedan dess har området exploderat med nya bostäder, restauranger och butiker. Här hittar man alla de stora klädkedjorna, elektronik, sport- och byggvarukedjor samt stormarknader (t.ex. Lidl). Här finns även lekpark med karuseller, boll hav mm. I närområdet finns 4 trevliga 18-hålsbanor; Villamartin, Las Ramblas, Campoamor och Las Colinas. På Centro Deportivo Municipal i Playa Flamenca finns fotbollsplaner, tempererad inomhusbassäng, tennis- och padelbanor, löparbana, samt vattengympa, pilates, yogaklasser mm.

Playa Flamenca ligger cirka 40 minuter med bil från Alicante flygplats. Som många urbanisationer längs kusten sträcker sig Playa Flamenca från havet några kilometer in i landet och består av flera bostadsområden, parker, lokala köpcentrum, restauranger och caféer etc.

Playa Flamenca har blandad bebyggelse och här hittar man både villor, radhus och lägenheter. Här finns också den skandinaviska skolan vilket innebär att många svenskar bor permanent i närområdet och gör att det inte blir en hög- och lågsäsong utan området lever året om. Lokala bussar går året om till stränderna och centrala Torrevieja. Det är även bekvämt avstånd från hela området till det stora shoppingcentret La Zenia Boulevard. Marknaden som hålls årets alla lördagar är oerhört populär. För de golfintresserade finns det fyra bra golfbanor inom 10–15 minuters bilfärd från Playa Flamenca.

Orihuela refereras ofta som ”södra Torrevieja”, men orten är en egen kommun, vilket kan vara bra att känna till. Ciudad Orihuela ligger ett par mil inåt landet, vid foten av berget Sierra de Orihuela. Det är en gammal, vacker stad med kullerstensgator och gamla byggnader. De många vackra monumenten och byggnaderna vittnar om områdets mycket rika historia. Här anordnas årligen en medeltidsmarknad som drar många besökare från hela regionen. I trakterna odlas det citroner, apelsiner, granatäpplen, bomull och massor av läckra grönsaker.
Orihuela-området sträcker sig ända ner till medelhavet. Man kan nästan höra på namnet att Orihuela Costa hör samman med själva Orihuela stad. Men större delen av kusten ligger ungefär 2 mil från staden. På grund av detta så har Orihuela Costa egna skolor, sportcenter, kommunalhus och vårdcentraler.

Cabo Roig anses av många vara södra Costa Blancas juvel med sitt exklusiva läge vid havet. Det är också det exklusivaste området på hela Orihuela Costa. Cabo Roig är känt för sina sandstränder, luxuösa villor med strandnära lägen och natursköna promenadsträckor längs kusten med utsikt ända till Torrevieja i norr och La Manga i söder. Stränderna Cala Caleta och Cala Capitan har utmärkelsen blå flagg för dess miljövård, service, säkerhet och inte minst skönhet. I området finns en trevlig lite båthamn vid Cala Galeta och här finns möjlighet till dykning och snorkling och det går även bra att boka fisketurer. Vid Torre Cabo Roig finns det gamla vakttornet Torre Vigá de Cabo Roig från 1700-talet som användes att hålla utkik och förhindra att piraterna tog sig in till byn. Det finns en bra mix av förstklassiga restauranger och affärer i området. I det nyare området Agua Marina i närheten av Cabo Roig finns ett stort utbud av både det spanska och internationella köket. Både i Cabo Roig och Agua Marina finns större matvaruaffärer.

Mil Palmeras, som tillhör kommunens huvudort Pilar de la Horadada, är en genuin spansk ort med ca 22 000 invånare och ligger längs kusten i den södra delen av Costa Blanca. Här finner man det mesta man kan behöva i form av butiker, barer, och restauranger. Önskar man ett större utbud, är det inte långt till de närliggande orterna Torre de la Horadada, Pilar de la Horadada och Campoamor. Mil Palmeras är ett populärt område för många som letar efter en bostad i Spanien. Orten lever upp under sommarmånaderna, då det kryllar av folk på de många restaurangerna längs med gågatan. Men även om tempot är långsammare under vinterhalvåret, så är det mesta ändå öppet och aktivt eftersom allt fler väljer att bo här året om. Här finns gott om grönområden och promenadstråk och här finner man en av Costa Blancas bästa stränder, en 800 meter lång vit finkornig sandstrand som är kantad med palmer. Stranden har fått blå flagg. Dessutom är det endast en mil till saltvattenlagunen, Mar Menor. Till flygplatsen i Alicante är det cirka 45 minuter med bil.

Torre de la Horadada är en gammal och genuin fiske- och bondby med ca 3000 invånare. I det här området semestrar gärna spanjorerna själva. Här finns flera härliga sandstränder och badvikar att välja mellan som sjuder av liv sommartid.
Flera av dem har blå flagg. Vid den fina marinan och strandpromenaden ligger det trevliga lilla torget med flera restauranger, caféer, tapasbarer och det är en härlig atmosfär och fullt av liv på sommaren. På vintern är det lite mer stillsamt och några stänger, men det finns fortfarande en del öppna ställen att välja mellan. Det finns en stor matvarubutik, apotek, gym, tennis och padeltennisbanor. Grannorten Pilar de la Horadada ligger bara 1,5 km bort, en liten stad med ca 22 000 invånare, där det finns all slags service. Varje fredag förmiddag är det en större marknad i Pilar de la Horadada och sommartid även i Torre de la Horadada varje onsdag eftermiddag. Att komma till Torre de la Horadada går lätt med bil eller buss. Bussförbindelser finns till Alicante, Torrevieja, Murcia, San Pedro del Pinatar och tätorten i kommunen Pilar de la Horadada.

Shopping Basket